Мановият мед-манната на Странджа

Мановият мед-манната на Странджа

селището на пчелите - био мед

Мановият мед с най-високо качество се добива в Странджа планина !

БИО сертифициран продукт! Природен парк Странджа

Пчелин №836900-49

 Пътят на меда от кошера до трапезата Ви с грижа от

В дъбовите масиви почти липсва човешка дейност, на практика пчелите работят в напълно естествена среда! Факт!

Според световните стандарти медът е манов при електропроводимост над 0,8 mS, а при качествения странджански манов мед винаги надхвърля 1 mS./милисименса/

Характеристика на Странджанския манов мед:

·        Тъмнокафяв цвят, смолист до черен;

·        Специфичен интензивен  аромат-на тъмен карамел, карамелизирани и печени плодове, рачел…;

·        сладък с лек кисел привкус;

·        гъста консистенция;

·        бавна кристализация;

·        ниско съдържание на полени;

·        богат на витамини, минерали и антиоксиданти;

·        висока електропроводимост;

·        понижен гликемичен индекс;

·        чист продукт от пчели

Исторически преглед

Идеално устроеното общество на пчелите е познато от дълбока древност и продължава да крие своите тайни и днес. В пеще­рата Паука (Испания) е открита скална рисунка отпреди 12 000 години, изобразяваща събиране пчелен мед. В ранното християнско изкуство пчелата е символ на  безсмъртието. Библията говори за „манната небесна”, която Бог пратил от небето за „чадата израелеви” в пустинята, тръгнали към Обетованата земя „Ханаан“.Медът се споменава над 50 пъти в Библията.Той е бил обичана храна на народите по четирите краища на света -Египет, Китай, Индия, асиро-вавилонци, араби, елини, римляни,дори индианци. Още Омир възпява не само гнева Ахилеев, но и божествената храна, която пчелите ни дават. Медът се разваля трудно,лесно се съхранява. В гробницата на Тутанкамон е намерен мед отпреди 3500 години,който бил годен за консумация!

И още – тялото на Ал.Македонски било пренесено от далечна Мидия в Древна Македония в златен саркофаг, пълен с мед. Древните знаели, че медът има и консервиращи свойства.Премъдрият Соломон сравнява приятната реч с мед. Не напразно думата „мед” е част от сравнения и фразеологизми със значение на „успешен”, „добър”- Да ти върви по мед и масло, сладък като мед, меден  месец, бъркам в кацата с меда, мед ти капе от устата,с мед да го намажеш,  библейското „текат мляко и мед“. Покровители на пчеларите са Св. Харалампий, Св.Прокопий.

Πчeлният мeд e eдинcтвeнaтa xpaнa,  ĸoятo cъдъpжa почти всички вeщecтвa нa ĸyп/практически цялата Менделеева таблица/, нeoбxoдими зa пoддъpжaнeтo нa живoтa. Cъщo тaĸa e eдинcтвeнaтa xpaнa, ĸoятo cъдъpжa пинoцeмбpин-aнтиoĸcидaнт, ĸoйтo пoдoбpявa мoзъчнaтa дeйнocт. Мановият мед е натурален енергиен стимулатор в лечението и превенцията на редица заболявания:

 • ревматизъм;
 • стомашно-чревни проблеми;
 • чернодробни заболявания;
 • бъбречни заболявания;
 • укрепвасърдечния мускул;
 • вирусни,грипни инфекции; силен имуностимулатор
 • при физическо натоварване;фитнес
 • анемия, левкемия;
 • при диетии разкрасяващи процедури;
 • стрес, синдром на хронична умора, нервно изтощение;
 • анорексия, кахексия;
 • за хора с алергии и/илипредиспозиция…

Препоръчителна дневна доза за прием на Манов мед:15-20 гр. дн.преди хранене. Лечебната доза може да бъде и по-голяма!Медът се усвоява 100% от човешкия организъм!

Събирането на мановия мед зависи от толкова много фактори – географски, климатични и атмосферни-подходяща влажност, благоприятна температура на въздуха, отсъствие на обилни валежи и вятър, подходящи дървета /В Странджа над 70%дъбови/, че всяка капка мед ни убеждава в удивителния дар, който само природата е в състояние да ни подари. Човекът е безсилен да създаде такъв баланс на факторите в екосистемата!!! Територията на Странджа обхваща много защитени местности и резервати, а палеонтологичното й минало е причина тук да се среща уникална растителност за континента. Запазването на екологичното равновесие в странджанскитегори е най-важното условие за събиране на манов мед! Мановият мед е получен от животинска или растителна мана(т.н. „медена роса”).

Какъв е съставът му? Минералните вещества в него са между 5 и 9 пъти повече от колкото при нектарните видове. Микроелементите са почти в същото съотношение, както в кръвта на човека. Съдържа аминокиселини, витамин С, В1,В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин, около 77 % въглехидрати, декстрини, мелецитоза. Той е с най-високи стойности на антиоксидантна активност.

Автор: Селището на пчелите