Пчелата – царската емблема на Герлен

Пчелата – царската емблема на Герлен

По време на царуването на Шарл X, младият лекар и химик Пиер-Франсоа–Паскал Герлен (Guerlain), открива собствен магазин на улица Риволи в Париж. Там той твори своите чудни аромати- Espirit de Fleur (Душата цветята) и Senteurs de Champs (полски пътеки), като приготвя индивидуални парфюми на своите клиентки.
Пчелата се превръща в символ на тази компания: тя олицетворява усилената работа, скромността, социалната организираност и дисциплина в услуга на общото благо.
Популярността на компанията Герлен се разпространява толкова бързо, че през 1840г. магазинът се мести на улица Rue de la Paix, която днес е център на модата и лукса в цяла Европа.
През 1853 г. той историческия парфюм Eau de Cologne Imperiale, който е сватбен подарък за Наполеон III и испанската принцеса Евгения. Тя му дава званието „Почетен парфюмер на Нейно Височество“. През следващите десетилетия Герлен създава още няколко кралски композиции, сред които са поръчки за кралицата на Великобритания Виктория, кралица на Испания Изабела, династиите Романов и Вютенберг, московския двор.
Герлен и пчелите са свързани с дълга история: през 2017г. компанията създава Университет за пчелите- годишно събитие, което събира големи специалисти, за да се намират решения и да се прилагат най-утвърдените практики за защита на пчелите.
Герлен се интересува също и от пчелния мед, ценен заради неговите изключителни качества още от древността. Днес Герлен прилага неговите естествени цикатризиращи свойства в своите продукти. От остров Уесан, регион Бретан, екосистема, защитена от Юнеско, Герлен взема чист мед и пчелно млечице.
Abeille Royale е продуктова гама на Герлен: съчетание между науката и пчелата. От 10 години насам Герлен доказва научно ефикасността на пчелните продукти върху кожата. Той успешно интегрира Природа-Изследвания-Наука. Целейки опазване на природата той създава изключителни продукти!

Автор – Селището на пчелите

Снимки — Интернет