С цвят на мед – Малта

С цвят на мед – Малта

Да пътуваш е прекрасно, едно приключение, когато си сам на себе си свой. А когато не мога да пътувам в реални мащаби, отивам далеееч, далеч с мисловен компас. 

Къде сме? На кръстопътя на Изтока и Запада една шепа светещи конфети привлича моряците и посетителите още от дълбоки времена. Малта! Говори се, че един от островите от архипелага Малта- райския остров Гозо е вдъхновил античния поет Омир да създаде митичния остров Огигия, дом на нимфата Калипсо, където Одисей прекарва 7 години като затворник на път за родната Итака.
Затворничество, белязано от пленителни картини и вкусове.

Визуален почерк на градовете и страните, цветовете се запечатват в ретината преди да залеем възприятието си с цвета на символиката. Онова, което остава като спомен от Малта дори и години, след като си я обгърнал с поглед, са нейните златисти цветове. Те са й спечелили прозвището „Остров от мед“. Причината- глобигерина / Globigerinida/ -варовит камък, характерен за геологията на Малта, от който архипелага искри в хиляди светлини.Гръцката дума « Мелита » е в основата на името на Малта, и значи „мед, пчела“. Преди приемането на еврото Малта е имала в обмен монета с образ на пчела.Това е страна с добри условия за пчеларство-слънцегреене, влага растителност /пореч, детелина, бабина дущица, портокалов цвят, бял синап, евкалипт, рожков/ и е известна със своя мед от Гозо. При все това има едва 215 пчелари на 3142 кошери. Годишната продукция е 40 800кг., средно 13кг. от кошер на година. Близо до Ксемксия /Xemxjia/ са намерени кошери, които датират отпреди повече от 2500 години. Става въпрос за глинени кошери, които някои съвременни пчелари продължават да използват, защото изглежда са много добре адаптирани за периодите на високи температури.Подобно на фино изсечени съкровища, малтийските градове като Мдина „притихналата“ се открояват от силно синьото на средиземноморската шир, уловили деликатно в себе си чудни контрасти на мед във всичките му разновидности…цяла палитра медени оттенъци! Наслада и ухание…на мед!

Автор – Селището на пчелите 

Снимки- Интернет